Salsa Libre Academia - zaplesite v enosti duha, duse in telesa !!!

Kranio-sakralna terapija


Kaj je Craniosacralna Osteopatija?
Craniosacralna Osteopatija je izjemno ne┼żna tehnika manipulacije s kostmi in tkivi, ki ima za cilj vzpostavitev naravnega idealnega stanja v človekovem telesu. V svoje tehnike vključuje sodobna spoznanja s področja anatomije, fiziologije in embriologije. Osnovna predpostavka Craniosacralne Osteopatije je povezava med strukturo in funkcijo v telesu oziroma delovanje primarnega respiratornega sistema. V bistvu gre za relativno mlado ve┼íčino, katere zametki segajo v začetek prej┼ínjega stoletja v ZDA, ki pa se je kot komplementarna metoda zdravljenja močno uveljavila v razvitem svetu. Priznana je v Nemčiji, Avstriji, Italiji in Angliji, v ┼ávici pa je celo vključena v sistem zdravstvenega zavarovanja in je enakovredna fizioterapiji.

Kaj pomeni primarni respiratorni sistem?
Primarni respiratorni sistem sestavlja inherentno (neločljivo vezano), ritmično, avtomatično, samodejno ciklično gibanje in premikanje in sicer 10-12 krat v minuti pri zdravem človeku. To povzroči ritmično ┼íirjenje vseh sredinskih struktur v telesu, istočasno pa pride do eksterne rotacije vseh parnih struktur pri krčenju. Vsaka celica in vse tekočine izra┼żajo to ritmično, samodejno ┼żivljenje in gibanje skozi ┼żivljenje. To gibanje in premikanje sta pomembna faktorja pri vzdr┼żevanju zdravja v vitalni homeostazi, funkciji centralnega ┼żivčnega sistema, endokrinega sistema in ostalih enot v funkciji fiziologije. Obstajata dva tipa premikanja in gibanja; zavedno in nezavedno. Zavedno, tisto, ki ga povzročimo sami, in nezavedno, ki je striktno aktivnost krčenja in ┼íirjenja sredinskih struktur ob sočasni notranji in zunanji rotaciji bilateralnih struktur. To gibanje vsebuje vse od fluidov, mehkega tkiva do kosti; v bistvu vsebuje vse celice v fiziologiji telesa. Zato je ┼íe kako pomembno preučevati medsebojne povezave vseh teh elementov. Vsak posamezen del telesa je anatomsko in fiziolo┼íko ustvarjen in koordiniran v svoji obliki in stanju, da manifestira to ritmično gibanje. To ritmično gibanje je v telesu vedno prisotno, tako če se gibamo ali če mirujemo.

Kje pomaga?
Učinkovita je za rehabilitacije po nesrečah, pri omotici, vrtoglavici, porodnih travmah, glavobolih, nevrolo┼íkih obolenjih, obolenjih hrbtenice in obolenjih vegetativnega ┼żivčevja, kot so nespečnost, izčrpanost, depresija, prebavne motnje, menstrualne te┼żave, astmaÔÇŽ Pomaga pri raznih obolenjih hrbtenice, kot so hernije, skolioze, lordozeÔÇŽ Koristna je pri pripravi na porod in delu z dojenčki in otroci. Dol┼żina tretmana pri odraslih traja pribli┼żno 60-90 minut, pri dojenčkih pa malo manj. ┼átevilo tretmajev je sicer odvisno od primera do primera, giblje pa se okoli 25 pri odraslih, za otroke pa je včasih dovolj ┼że 2-5. V začetku se v prvem tednu opravi 2-3 terapije, nato pa enkrat na tedensko.

Salsa Libre Academia - zaplesite v enosti duha, duse in telesa !!!

Copyright by Klub Salsa Libre Academia 2006. All rights reserved!